New York Borsası (NYSE) veya Londra Borsası (LSE) gibi diğer finans piyasalarının aksine foreks piyasası ne fiziksel bir konuma ne de bir merkeze sahiptir.
foreks piyasası, piyasanın tamamının elektronik ortamda, bankaların ağları içerisinde 24 saatlik bir süre boyunca sürekli olarak var olması nedeniyle Tezgahüstü (OTC) veya “bankalararası” bir piyasa olarak kabul edilmektedir.
Bu da foreks piyasasının hiçbir merkez binası olmaksızın dünyanın her yanına yayılmış olduğu anlamına gelir. İnternet bağlantınız olduğu sürece her yerden işlem yapılabilmektedir!
foreks piyasası açık ara farkla dünyanın en büyük ve en popüler finans piyasasıdır, çok sayıda kişi ve kurum bu piyasada işlem yapar. Bu piyasada katılımcılar yatırım koşullarına, fiyatların cazipliğine ve yatırım şirketinin prestijine bağlı olarak kiminle yatırım yapmak istediklerine karar verirler.
Aşağıdaki tabloda en çok işlem gören yedi para birimini bulacaksınız:
Amerikan doları %84,9 ile en çok işlem gören para birimidir. Avronun payı ise %39,1 ile ikinci sırada gelir ve onu %19,0 ile yen üçüncü sırada takip eder.
Gördüğünüz üzere en büyük para birimleri bu listenin üst sıralarını işgal etmiştir!
Dolar foreks Piyasasının Kralıdır
Amerikan dolarından (USD) ne kadar sık söz ettiğimizi fark etmiş olabillirsiniz. Eğer USD tüm büyük para birimlerinin yarısını meydana getiriyorsa ve büyük para birimlerinin tüm işlemlerin %75’ini oluşturduğunu düşünecek olursak, ABD dolarına gereken önem verilmelidir. Kral USD’dır!
Dünya Para Fonu’na (IMF) göre Amerikan doları, dünya döviz rezervlerinin %64’ünü meydana getirmektedir! Neredeyse tüm yatırımcılar, işletmeler ve merkez bankaları bu para birimine sahip olduğu için ABD dolarına gereken önem verilmelidir.
Ayrıca, ABD dolarının foreks piyasasında merkezi bir rol oynamasının bazı diğer önemli nedenleri de bulunmaktadır:
• Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi dünyanın EN BÜYÜK ekonomisidir.
• Amerikan doları dünyanın rezerv para birimidir.
• Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük ve en yüksek likiditeye sahip finans piyasalarına sahiptir.
• Amerika Birleşik Devletleri istikrarlı bir politik sisteme sahiptir.
• Amerika Birleşik Devletleri dünyanın yegane askeri süper gücüdür.
• ABD doları pek çok sınırlar arası işlemde ortak döviz olarak kullanılmaktadır. Örneğin, petrol fiyatları ABD doları cinsinden ifade edilir. Buna “petrodolar” da denir. Dolayısıyla, eğer Meksika Suudi Arabistan’dan petrol almak isterse bunu yalnızca ABD doları ödeyerek alabilir. Meksika’nın elinde hiç dolar yoksa, önce pezo satarak ABD doları satın alması gerekecektir.
foreks Piyasasında Spekülasyon
foreks piyasası hakkında bilinmesi gereken önemli bir husus ise ticari ve finansal işlemlerin yatırım hacminin bir parçası olması ile birlikte çoğu döviz işleminin spekülasyona dayanıyor olmasıdır.
Diğer bir deyişle, yatırım hacminin büyük bölümü, gün içi fiyat hareketlerine bağlı olarak satın alan veya satış yapan yatırımcılardan gelmektedir.
Spekülatörlerin yarattığı yatırım hacminin %90’dan yüksek olduğu tahmin edilmektedir!
foreks piyasasının ölçeğinin bu boyutu onun likiditesinin –herhangi bir zamanda gerçekleşen alış ve satış hacmi– son derece yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
Bu da herkesin döviz alıp satmasını çok kolay hale getirmektedir.
Bir yatırımcı bakış açısıyla likidite, fiyatın belirli bir süre içerisinde ne kadar kolay değişebileceğini göstermesi nedeniyle çok önemlidir.
foreks gibi likiditesi yüksek bir piyasa ortamı, fiyat ya da fiyatın yönü üzerinde çok az etkisi olacak şekilde büyük hacimlerde yatırım yapılmasını mümkün kılar. foreks piyasasının likiditesi diğerleriyle kıyaslandığında çok yüksek olsa da piyasa derinliği, döviz çifti ve günün saatine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.