Temel analiz kullanarak foreks yatırımı yapmak için makroekonomik verilere (GSYİH, istihdam, tüketim, enflasyon, vb. veriler) bakarak dünya ekonomilerin nasıl gittiğini kontrol etmek ve en sık yatırım yaptığınız dövizlerin kullanıldığı ülkeleri yakından takip etmeniz gerekir. Dünya para birimleri üzerinde etkisi olabilecek en güncel ekonomi haberlerini görmek için her iş günü foreks ekonomik takvimine bakabilirsiniz.
Şimdi foreks fiyat hareketlerinin ardındaki en önemli ekonomi olaylarına bir göz atalım.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)
GSYİH raporu, tüm ekonomi göstergeleri arasında en önemli olanlarından biridir. Ekonominin genel gidişatının en büyük ölçütüdür. GSYİH rakamları her çeyreğin son günü ABD saati ile sabah 8:30’da yayımlanır ve bir önceki çeyreğin faaliyetlerini yansıtır. GSYİH, ölçüme konu olan çeyrek için bir ekonominin bütününde üretilen ürün ve hizmetlerin toplam parasal değeridir; buna uluslararası faaliyetler dahildir. GSYİH’nın büyüme hızı, bakılması gereken önemli bir rakamdır.
Ticaret Dengesi
Ticaret dengesi, somut ürün ve hizmetlerin ithalat ve ihracatı arasındaki farkın bir ölçütüdür. Bir ülkenin ticaret dengesinin düzeyi ve ihracat-ithalat rakamlarındaki değişiklikler yakından izlenir ve bir ülkenin genel ekonomik gücünün iyi bir göstergesidir. İhracatın bir ülkenin ekonomisinin büyümesine yardımcı olması ve üretim sektörünün genel gücünü yansıtması nedeniyle ithalattan daha çok ihracat olması avantajlıdır.
Tüketici Fiyat Endeksi (CPI)
CPI raporu en sık kullanılan enflasyon ölçütüdür. Bu rapor her ayın 15. günü ABD saati ile sabah 8:30’da yayımlanır ve bir önceki ayın verilerini yansıtır. CPI, bir tüketim ürünleri ve hizmetler sepetinin aydan aya değişen maliyetini ölçmektedir.
Üretici Fiyat Endeksi (PPI)
CPI ile birlikte PPI enflasyonun en önemli iki ölçütünden biridir. Bu rapor her ayın ikinci haftası ABD saati ile sabah 8:30’da yayımlanır ve bir önceki ayın verilerini yansıtır. Üretici fiyat endeksi ürünlerin fiyatını toptancı düzeyinde ölçmektedir. Bu özelliğiyle, CPI ile karşılaştırıldığında PPI üreticilerin ürünler için ne kadar kazandığını ölçerken CPI tüketicilerin ürünlere ödedikleri maliyeti ölçmektedir.
İstihdam Göstergeleri
En önemli istihdam açıklaması her ayın ilk Cuma günü ABD saati ile sabah 8:30’da yapılır. Bu açıklamaya işsizlik oranı (istihdam edilmemiş işgücünün yüzdesi), yaratılan yeni iş sayısı, hafta başına çalışılan saat sayısı ve ortalama saat başı geliri kapsamaktadır. Bu rapor sıklıkla önemli piyasa hareketleri ile sonuçlanır. Yatırımcılar ve analistlerin “NFP” hakkında konuştuklarını sıklıkla duyabilirsiniz, bunun açılımı Tarım Dışı İstihdam raporudur ve piyasa hareketleri üzerinde belki de en büyük güce sahip olan rapor budur.
Dayanıklı Mal Siparişleri
Dayanıklı mal siparişleri raporu, insanların uzun vadeli satın alımlara ne kadar harcama yaptıklarının bir ölçütüdür ve bu mallar üç yıldan daha uzun süreyle kullanılması beklenen ürünler olarak tanımlanır. Bu rapor her ayın 26’sı civarında ABD saati ile sabah 8:30’da yayımlanır ve üretim sektörünün geleceği hakkında fikir verdiğine inanılır.
Perakende Satış Endeksi
Perakende Satış Endeksi, büyük zincir mağazalardan küçük yerel marketlere perakende sektöründe satılan ürünleri ölçmektedir ve ülke genelinde bir dizi perakendeciden oluşan bir örneklemi ele alır. Perakende Satış Endeksi ayın 12’si civarında ABD saati ile sabah 8:30’da yayımlanır; önceki aya ait verileri yansıtır. Bu rapor sıklıkla son rakamların alınması ile birlikte önemli olabilecek şekilde revize edilir.
Konut Verileri
Konut verileri arasında bir ülkenin o ay içerisinde inşa etmeye başladığı yeni konut rakamlarının yanı sıra mevcut konut satışları yer almaktadır. Konut inşaat faaliyetleri bir ülkede ekonomiyi canlandıran önemli faktörlerden biridir ve bu nedenle de foreks yatırımcıları tarafından yakından izlenir. Mevcut konut satışları aynı zamanda bir ülkenin ekonomik gücünün iyi bir ölçütüdür; düşük konut satış rakamları ve düşük yeni konut inşaatları, durgun veya zayıf bir ekonominin tipik işaretidir.
Faiz Oranları
Faiz oranları foreks piyasalarının başlıca itici güçlerinden biridir; yukarıda verilenlerin tümü Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından ekonominin genel durumunu ölçmek amacıyla yakından izlenen ekonomik göstergelerdir. Fed, ekonominin durumu hakkında edindiği bilgilere bağlı olarak faiz oranlarını düşürmek, yükseltmek veya değiştirmemek için elindeki araçları kullanabilir. Dolayısıyla, faiz oranları foreks fiyat hareketlerinin ardındaki başlıca faktör olsa da yukarıda verilen ekonomik göstergelerin her biri son derece önemlidir.