Hayatta sıklıkla bir şeylerden anlam çıkarmak için onları kategorize ederiz. Örneğin, sevdiğimizi sevmediklerimizden, iyi yaptığımız şeyi kötü yaptığımızdan ve bizi mutlu eden şeyi bizi üzen şeyden ayırırız.
Bu ayrım neticesinde, kendimizi iyi hissettiren şeylerin bizi çekmesi çok doğaldır. Başarısızlıkları “bir kerelik” bir kaza deyip geçiştirir ve hatta bunlara kötü şans dahi deriz. Bazen de bunları hepten göz ardı ederiz.
Ve tıpkı hayatta olduğu gibi bunun yatırımlarımızda da olduğunu görürüz.
Diyelim ki açtığınız işlem, göz önünde bulundurmayı ihmal ettiğiniz bazı yeni haberler nedeniyle zarara geçti. Hüsran ile zarar durdurunuzu genişletmeye ve işlemi açık tutmaya karar verdiniz. Sonunda bu pozisyon başabaş noktasına geri dönüyor ve günü zararsız kapatıyorsunuz. “Pozitif” sonuca odaklanıyor ve bir sonraki işleme geçiyorsunuz.
Bu yatırım ile tek kuruş kaybetmemiş olsanız da bundan ders çıkarmadınız. Bir daha benzer bir durum meydana geldiğinde yine aynı şeyi yapabilirsiniz ve bu sefer bunun sonucu sizin için ağır olabilir.
Kendinize “Sırf zayıflıklarımı kabul etmek istemediğim için mi buna olumlu yanından bakıyorum?” sorusunu sorun.
Bu kulağa pek yapıcı gelmeyebilir, ama kendinizi geliştirmek için zayıflıklarınızı kabul etmeniz gerekir. Zayıflıkları görmezden gelmek, tozları halının altına süpürmekle aynı şeydir. Evet, eviniz şimdilik “temiz” görünebilir ama zaman içinde bu tozlar birikir ve büyük bir pislik haline gelir.
Yatırım yaparken HER ZAMAN öğrenilecek bir şey olduğu için zayıf yönlerinizi kabul etmek, bir yatırımcı olarak öğrenmeniz gereken bir şeydir. Döviz işlemleri dünyası, yerinden kıpırdamayanlara taviz göstermeyen dinamik bir ortamdır.
Güçlü yönleriniz ve kazançlarınız yerine zayıf yönleriniz ve kayıplarınızdan daha çok şey öğrenmeniz gerektiğini dahi söyleyebiliriz. Zırhınızdaki gedikler size geliştirmeniz için somut bir hedef verir. Nihayetinde kendi Aşil tendonunuzun üstesinden gelmek, sizi daha esnek bir yatırımcı yapacak şeydir.
Peki “zayıflıklarınızı kabul etmek” için ne yapabilirsiniz?
Zayıf yönlerinize olumsuz bir şey gibi bakmak yerine, onlara pozitif yeniden değerleme adı verilen yeni bir ışık altında bakın.
Örnek olarak, çok fazla zarar etmekten korktuğu için zarar durdurlarını çok dar seçmeyi alışkanlık haline getirmiş bir yatırımcıyı ele alalım.
Son zamanlarda sık sık stop out oluyor ve uzun bir zarar dizisi yaşıyor. Bu da onu yeni pozisyonlar açmak ve daha fazla para kaybetmekten daha da korkutuyor. Kendisini hareketsiz kaldığı çok kısır bir döngü içinde buluyor.
Bu yatırımcının işlemlere bakışının olumsuz olduğunu söyleyebilirsiniz, ama pozitif yeniden değerleme yoluyla altta yatan bu zayıflığı bir avantaja çevirebilir.
Yatırımcı, kaybetme korkusuna odaklanmak yerine, bu korkuyu işlemlerini olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmek ve bir pozisyon boyutlandırma problemi olarak görmek için kullanabilir. Pozisyon boyutlarını azaltabilir ve böylece daha küçük riskler alırken aynı zamanda zarar durdurlarının aralığını da genişletebilir.
Algılanan olumsuz düşünceyi, eğilimi veya özelliği olumlu bir özelliğe dönüştürebilirseniz, bunun aleyhinize değil lehinize olmasını sağlayabilirsiniz.
Tıpkı Golden State Warriors’tan Stephen Curry’nin kısa boyunu bir avantaja çevirmesi gibi. Uzun boylu olmanın kesinlikle bir avantaj olduğu bir sporda Steph 1.90 boyunun onu engellemesine izin vermiyor.
Bunu bir dezavantaj olarak görmek yerine hızını ve gelişmiş yeteneklerini kullanıyor. Elbette bu aynı pozitif yaklaşım yatırımlar için de kullanılabilir.
Bir yatırımcı olarak bir pozisyon istediğiniz yönde gitmediği zaman kendinizi kolaylıkla duygulara kaptırıyorsunuz diyelim. Bunun sonucunda da pozisyonunuz kaybederken zarar durdurunuzu genişletiyorsunuz.
Biraz olumlu yeniden değerleme yapmak, bu eğilimin sizi nasıl engellediğine değil, bunun size nasıl yardımcı olabileceğine odaklanmanıza yardımcı olabilir.
Piyasa koşulları yatırım için elverişsiz hale geldiğinde bu duyguların filizlendiğini içten içe bildiğiniz için, kendinizi zarar durdurlarınızı genişletmek isterken bulduğunuzda, bunu zararları azaltmak veya pozisyonunuzu düzeltmek için potansiyel bir sinyal olarak kullanabilirsiniz.
Bu duyguların sizi ele geçirmesine izin vermek yerine, daha iyi yatırım kararları vermek için duygularınızı bir sinyal olarak kullanırsınız.
Gördüğünüz gibi, bir soruna farklı bir açıdan bakmak, işlemlerinizi geliştirmenize çok yardımcı olabilir. Size bir soruna nasıl yaklaşacağınız konusunda yeni bakış açıları sunabilir ve hatta algılandığınız zayıf yönlerinizi güçlü yönlere dönüştürmenize dahi yardımcı olabilir!