Tamamen mekanik sistemler kullanmaktan hoşlanmayanlar veya %100 takdiri yaklaşım kullanırken duygularına kapılanlar için karma foreks yatırım tarzı kullanmak daha iyi olabilir.
Doğru şekilde uygulandığı zaman bu yatırım tipi her iki dünyanın da en iyi yanlarını bir araya getirebilir ve sizin için yatırım yapmanın daha iyi bir yolu olabilir.
Mekanik ve takdiri yatırım tarzı arasındaki fark nedir?
Tamamen mekanik bir sistem, yatırımcının uzun vadede kâr elde etmek için geçerli giriş/çıkış noktaları belirlemek amacıyla fiyata bağlı göstergelere dayalı bir sinyaller sistemine güvenmesini gerektirir.
Yapmanız gereken tek şeyin geçerli bir sinyali beklemek ve işlemi gerçekleştirmek olması nedeniyle mekanik bir sistem kullanmak, psikolojik etkenleri (korku ve açgözlülük) yatırım kararınızdan soyutlayabilir.
Duygular olmadan işlem yapmak harika olsa da mekanik sistemlerin mevcut temel durum veya piyasa yönü ile örtüşmeyen yatırım sinyalleri verdiği zamanlar olacaktır.
Diğer yandan, tamamen takdiri bir yatırım yaklaşımı kullanmak, kendi temel analiziniz, fiyat hareketleri veya risk duyarlılığınıza bağlı olarak işlemler gerçekleştirmeyi kapsar.
Bu yatırım tarzı mevcut piyasa ortamını hesaba katsa da duyguları ve/veya kişisel önyargılarından kolaylıkla etkilenen bir yatırımcı tarafından kullanıldığı zaman tutarsız sonuçlar verebilir.
Karma yatırım yaklaşımı tüm bunları nasıl çözümleyebilir?
Karma yatırım, mekanik bir sistemin objektif yatırım kuralları ile yatırımcının mevcut piyasa durumuna, risk duyarlılığına, fiyat hareketlerine ve son ekonomi olaylarına dayalı takdirine bağlı kararlarını bir araya getirir.
Karma sistem kullanmanın avantajı, sistemin piyasa hakkındaki düşüncenize ve SİZİN yatırımcı kişiliğinize bağlı olarak geliştirilmiş olmasıdır.
İdeal olarak bu sistem, kullanırken en rahat hissettiğiniz ve derinden anladığınız gösterge ve parametreleri bir araya getirecektir.
Karma sistem kullanırken en anlamlı işlemleri gerçekleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Tamamen mekanik bir sistem kullanmanın dezavantajlarından birinin değişen piyasa koşulları arasında ayrım yapamamak olduğunu unutmayın.
Piyasanın son dönemde iniş-çıkışlar yaptığını ve kısa pozisyon açmak için sinyal aldığınızı varsayalım. Bununla birlikte, trend takibi sistemini kullanıyorsunuz ve sinyale göre hareket ederseniz zarar edeceğinizi düşünüyorsunuz.
Karma sistem kullandığınız zaman mevcut piyasa şartlarına adapte olabilme yeteneğinizi kullanarak bu sinyali görmezden gelebilir ve böylece sisteminizi güçlendirerek olası zararlardan kaçınabilirsiniz.
Ama işler burada karmaşıklaşabildiği için dikkatli olmalısınız. Hiçbir dayanağı (geçmiş fiyat hareketi gibi) olmaksızın tüm yatırım sinyallerini görmezden gelirseniz bir sisteme sahip olmanızın hiçbir anlamı kalmayacaktır.
Karma sistemin sübjektif yönünün işlevinin, kârı maksimize edebilmek için bu sistemin yatırım kurallarını tamamlamak – bu kuralları tamamen göz ardı etmek değil – olduğunu unutmayın!
Evet, kulağa kolay geliyor. Peki nereden başlamalıyım?
Karma sistem kullanmak karmaşık olabilse de bunun için gereken hazırlık süreci oldukça basittir.
Fiyatın haberlere, farklı piyasa hareketlerine ve piyasa yapılarına nasıl yanıt verdiğinin kaydını tutarak başlayabilirsiniz.
Fiyat hareketlerini not almak ilk başta zaman alıcı ve çaba gerektiren bir uğraş olabilir, ama BOL BOL bilinçli pratik ile size gelecekte benzer oluşumları görme yeteneğini kazandırmakta yardımcı olabilir. “Tarih tekerrürden ibarettir” sözü boşuna söylenmemiştir.
Elbette benzer oluşumları saptamak savaşın sadece bir yarısıdır. Mekanik VE takdiri yatırım tarzını bir arada kullandığınız için kendi kararlarınızın sübjektifliği üzerinde de çalışmanız gerekir.
Buna hazırlanmanın iyi bir yolu, kendinize “Piyasa ortamı daha önce kaydettiğim oluşum ile aynı mı? Fiyat aynı şekilde tepki vermezse ne yapacağım?” diye sormaktır.
Takdirinizi geçmiş fiyat hareketleriyle doğrulayarak karma yatırım yaklaşımınız ile iyi yatırım kararları verme olasılığınızı artırabilirsiniz.